Speedway-landsholdet
- Det helt store drama

Danmark vandt VM i holdspeedway på en aften, hvor de fem kørere ikke bare måtte kæmpe mod konkurrenterne, men også mod en mystisk dommerkendelse, der nær havde væltet de danske gulddrømme.

Enhver, der sad og fulgte speedwaylandsholdet ved VM i Reading i sommer, må have haft rigtig mange dårlige nerver undervejs i den dramatiske finale. Men én mand var nok endnu mere nervøs end nogen anden. Den nye landstræner, Jan Stæch­mann, måtte hele følelsesregistret igennem, før han sammen med sine fem kørere kunne kaste sig ud i en euforisk jubel.
»Det var en helt utrolig aften for gutterne, og de fortjente virkelig at vinde. Jeg havde på forhånd sagt til dem, at hvis vi havde heldet med os, så skulle vi nok køre guldmedaljerne hjem. Men vi var faktisk ikke særlig heldige den aften – og alligevel klarede gutterne det. Det er jeg meget stolt over,« fortæller Jan Stæchmann.
Og landstræneren har ganske ret i, at det ikke var heldet, der gjorde danskerne til verdensmestre den aften i juli. Især var det 18. heat ved at vælte de danske gulddrømme, da Hans Andersen på mystisk vis blev diskvalificeret. Udelukkelsen skabte tumultagtige scener, hvor Nicki Pedersen og løbsdirektør Ole Olsen kom i voldsomt verbalt klammeri, og frustrationerne var tydelige hos de danske kørere.
Men Jan Stæchmann fik ro over gemytterne, og de danske kørere fandt igen fokus og skrabede de nødvendige point sammen. I næstsidste heat halede Bjarne Pedersen med en andenplads verdens­mesterskabet i hus.
Ud over triumfen i England vandt Nicki Pedersen bronze ved VM individuelt, hvor Hans Andersen via et wildcard sikrede sig to grandprix-sejre og yderligere to podiepladser. Så det lugter af meget mere metal i 2007.
»Vi går en spændende tid i møde,« fastslår Jan Stæch­mann. »Den talentmasse, vi har nu, er på højde med den, vi havde i 1980’erne, så der kommer afgjort flere titler. Jeg bliver ikke overrasket, hvis vi genvinder hold-VM og får en individuel verdensmester i 2007.«
KURT STJERNHOLM RIISBERGmetroXpress a/s
Wildersgade 8, 1408 København K
Telefon +45 7730 5757 Fax +45 7730 5797
Support [email protected]